Home

Forumas

Žinutės: 219
Nuotraukos: 0
Koordinatės: 0
Prisijungė: 2017-03-29
Visiškai pritariu Arvydui ir Justinui. Mano teorinis pakrovimas 375 kg., bet iš jų dalis ir taip išnaudota, kad ir du asmenys, kuras, truputi daiktų ir žiūrėk jau viršini.

Ką pavyko rasti iš standžių saulės panelių:
1. Gan didelio voltažo, ir efektyvumo, 180W idealiai man tinka du vnt., siunčia į LT bet už dvi gausis beveik 400 Eur
2. Mažesnio voltažo, mažesnio efektyvumo, 160W neidealiai tinka, siunčia į LT už dvi gausis apie 270 Eur.
3. Ir šitas gan įdomus variantas, tik gaila šiuo metu neturi 170 W, kainos taip pat nerodo, bet spėju bus optimali.

Žinutės: 360
Prisijungė: 2013-07-05
Sveiki,

įsiterpsiu, nes MPPT ir aukštos įtampos celių pagrindinio privalumą niekas nepaminėjote.

Kai turiu aukštesnės įtampos celę, ar sujungiu dvi celes nuosekliai, kad pakelti jų įtampą iki tarkim 72V, būtinai reikalingas MPPT kontroleris, kad įtampą paverstų srove.
Pvz. jei celių itampa 72V o srovė 2A, tai MPPT į akumuliatorių atiduos ~14V ir ~10A.
PWM atiduotų ~14V ir 2A.
Ši vieta, manau, išaiškinta.

Pagrindinis klausimas, kurį visi užmiršta: kodėl verta didinti celių įtampą?
Kažkas parašė, kad dėl mažesnių elektros nuostolių – taip, tačiau tai smulkmena.
Pagrindinis aukštos įtampos privalumas - elektrą celės gamins ir prie blogesnio apšvietimo, šešėlyje, anksti ryte, vėlai vakare, apsiniaukus ir t.t.

Tarkim užėjo debesis ir 18V celės įtampa nukrito iki 10V. Viskas, krovimas sustojo.
Jei naudojote 38 V celes, įtampa proportcingai nukristų iki 22V, bet krovimas ir toliau vyktų.
72V celės dar prie mažesnio apšvietimo krovimą palaikytų.
ČIA VISA MPPT ir aukštos įtampos esmė.

Formume rašinėdami pamirštame, kad celių parametrai yra nurodyti prie maksimalių sąlygų. Tarkim 100W celė gal ir išspaus momentinį tokį galingumą, tačiau realybėje yra debesys, šešėliai, celės guli horizontaliai ant stogo, o nėra orientuotos į saulę ir t.t.
Pagal savo namo saulės jėgainę, galiu pasidalinti, kad per metus gaunu tik 10% to galingumo, kad ant celių parašyta (įskaičiavau naktis ir žiemą). Ant kemperio, vasarą sumiškai gal galima tikėtis 30%, to kas parašyta gamykliniuose parametruose, bet tikrai ne daugiau.

Sėkmės visiems su saulės energija. Jei kažkam kažką galėsiu patarti - prašom, klauskite.

Žinutės: 79
Prisijungė: 2020-01-26
As irgi galvoju pasistatyti si komplekta tik galvoju ar tai geras ar nelabai ir ar vienos paneles uztektu 100w ar dvi geriau deti po 100w?
Žinutės: 219
Prisijungė: 2017-03-29
Tadas.P parašė:

As irgi galvoju pasistatyti si komplekta tik galvoju ar tai geras ar nelabai ir ar vienos paneles uztektu 100w ar dvi geriau deti po 100w?
Aš dar neesu praktiškai išbandęs saulės sistemos, bet pagal tai kiek informacijos esu surinkęs, mano nuomone šio komplektuko 100 W užteks: baterijos išsikrovimo kompensavimui, ir smulkių elektronikos prietaisų sunaudotos pakrovimo energijos atstatymui akumuliatoriuose (telefonai, led apšvietimas ir t.t.).
200W jau užtektų naudotis ir pakrauti kompiuterį, planšetę ar panašiai.
Žinutės: 2828
Nuotraukos: 4166
Koordinatės: 91
Prisijungė: 2012-10-03
Mindaugas.K parašė:
Tadas.P parašė:

Aš dar neesu praktiškai išbandęs saulės sistemos, bet pagal tai kiek informacijos esu surinkęs, mano nuomone šio komplektuko 100 W užteks: baterijos išsikrovimo kompensavimui, ir smulkių elektronikos prietaisų sunaudotos pakrovimo energijos atstatymui akumuliatoriuose (telefonai, led apšvietimas ir t.t.).
200W jau užtektų naudotis ir pakrauti kompiuterį, planšetę ar panašiai.
Teoriškai taip , o praktiškai dėk maximaliai galinga koki tik gali sau leisti ir tikrai neapsiriksi. Ir dar pasidarik krovima nuo auto generatoriaus važiuojant. 
Tai vaziuojant turbut automatiskai krauna,jau gamykliskai turbut padaryta turi buti?Ar as klystu?
Tadas.P parašė:
Tai vaziuojant turbut automatiskai krauna,jau gamykliskai turbut padaryta turi buti?Ar as klystu?
Klysti, ten rėlyte statoma ir tiek žynių, jau aptarinėjom ir nuorodų dėjau , internėte infos irgi yra, labai gera funkcija ir nereikia galvoti kaip be saulės ir 220v pajungimo pasikrauti budos akumus. Žiema važinėjant ypatingai pasiteisina :)

Žinutės: 422
Prisijungė: 2013-06-29
Robertas.M parašė:
Tadas.P parašė:
Klysti, ten rėlyte statoma ir tiek žynių, jau aptarinėjom ir nuorodų dėjau , internėte infos irgi yra, labai gera funkcija ir nereikia galvoti kaip be saulės ir 220v pajungimo pasikrauti budos akumus. Žiema važinėjant ypatingai pasiteisina :)

Apie kokia rele cia kalba ?Juk gamykliskai kiekvienam kemperyje yra pdaryta kad krautusi,tik uzkurus kemperi.
Justinas.S parašė:
Robertas.M parašė:
Tadas.P parašė:

Apie kokia rele cia kalba ?Juk gamykliskai kiekvienam kemperyje yra pdaryta kad krautusi,tik uzkurus kemperi.
Budos akumas toli gražu ne kiekviename kemperyje kraunasi nuo automobilio generatoriaus. 
Spėju daug kur taip turėtu buti ir matyt yra, bet mano senajame tikrai nebuvo, o dabartiniam buvo ir yra. Mačiau daug diskusijų kituose forumuose įvairių šalių svarstymų ir klausimų kaip tai padaryti, tai nesunku nuspėti kad ne visur taip yra gamykliškai.