Parašyta: 2020-02-18 13:37:25
Žinutės: 128
Prisijungė: 2014-06-16
Arvydas.I parašė:
Dėl valdiklio, kiek supratau iš video yra vienas geras' pliusas', kad nebereikia rankiniu būdu dalinti kiek kuriam akumuliatoriui procentiškai dalinti krovimo energijos.Šiaip viskas panašu, kaip ir mano naudojame 'EP Solar Duo-Battery'.... tik kaina apie du kartus didesnė.
Neaišku tik, kaip krovimas skirstomas, kai abu akumuliatoriai gerokai iškrauti
Jūs lyginat du skirtingos sistemos valdiklius. Jūsų EP Solar Duo-Battery yra PWM valdiklis, o Epever DuoRacer yra MPPT. PWM valdikliai negeba perteklinės įtampos pakeisti į krovimo srovę, todėl lyginimas nekorektiškas.
Paskutinis pakeitimas: 2020-02-18 14:04:27
Dainius.D parašė:
Dar kartą atkreipkite dėmesį, kad MPPT valdiklis efektyvus tik,kai saulės modulis yra 38v.. Lankstūs modeliai, kiek teko stebėti 18v.. Nebepamenu, kaip ten yra, bet nudojant MPPT valdiklį ir 18v modulį efektyvumas ne tik, kad neišauga, o priešingai sumėja dvigubai. Alfredas kažkada aiškino. Gal yra suprantančių tame ir pakomentuos tiksliau?
Nevisai taip. MPPT efektyvus kai jam pateikiamą įtampa didesnė nei reikia akumuliatoriaus krovimui. PVZ Jūs kraunat gelinį akumuliatorių. Kad pakraut jį pilnai, priklausomai nuo modelio ar temperatūros, reikia 14,4-14,7V. Jei tuo metų valdiklis gauna 18-20V jis jau dalį "perteklinės" įtampos konvertuos į papildomus amperus (srovę). Kuo tos "perteklinės" įtampos bus daugiau (aišku neviršijant gamintojo numatytos), tuo didesnės naudos Jums atneš MPPT valdiklis.
18V modulius galima jungti kelis, nuosekliai. Turėsim dviguba naudą - mažesni nuostoliai iki valdiklio ir krovimas vyks dar kažkurį laiką temstant ar esant ūkanotam orui.
Parašyta: 2020-02-18 15:46:28
Žinutės: 2195
Prisijungė: 2012-09-21
Andrius.K parašė:
Arvydas.I parašė:
Dėl valdiklio, kiek supratau iš video yra vienas geras' pliusas', kad nebereikia rankiniu būdu dalinti kiek kuriam akumuliatoriui procentiškai dalinti krovimo energijos.Šiaip viskas panašu, kaip ir mano naudojame 'EP Solar Duo-Battery'.... tik kaina apie du kartus didesnė.
Neaišku tik, kaip krovimas skirstomas, kai abu akumuliatoriai gerokai iškrauti
Jūs lyginat du skirtingos sistemos valdiklius. Jūsų EP Solar Duo-Battery yra PWM valdiklis, o Epever DuoRacer yra MPPT. PWM valdikliai negeba perteklinės įtampos pakeisti į krovimo srovę, todėl lyginimas nekorektiškas.
Aš išvis nelyginu jų "teorinių gebėjimų"...
Man, kaip vartotojui svarbiausia, kad abu akumuliatoriai visada būtų pakrauti, ir, kuo mažiau būtų rankinių nustatymų. Visa kita, bent man asmeniškai, visai nereikšmingi dalykai.
Savo naudojamą "EP Solar Duo-Battery"valdiklį vasarą statau 30% (automobilio) ir 70% (namuko) akumuliatoriui, ir ryte, apie 11.00 val. abu akumuliatoriai būna pilnai pakrauti.
Parašyta: 2020-02-18 20:08:56
Žinutės: 422
Prisijungė: 2013-06-29
Klausimėlis nusimanantiems : ar jūsų turimi valdikliai rodo krovimo srovę ? Mano turimas ir šiandien pabandytas paprastas valdiklis rodo tik iškrovimo srovę.(tuoj atveju jei yra vartojimas,o ne tik kraunamas akumuliatorius)
Parašyta: 2020-02-18 22:25:25
Žinutės: 1608
Prisijungė: 2012-10-03
Andrius.K parašė:
Dainius.D parašė:
Dar kartą atkreipkite dėmesį, kad MPPT valdiklis efektyvus tik,kai saulės modulis yra 38v.. Lankstūs modeliai, kiek teko stebėti 18v.. Nebepamenu, kaip ten yra, bet nudojant MPPT valdiklį ir 18v modulį efektyvumas ne tik, kad neišauga, o priešingai sumėja dvigubai. Alfredas kažkada aiškino. Gal yra suprantančių tame ir pakomentuos tiksliau?
Nevisai taip. MPPT efektyvus kai jam pateikiamą įtampa didesnė nei reikia akumuliatoriaus krovimui. PVZ Jūs kraunat gelinį akumuliatorių. Kad pakraut jį pilnai, priklausomai nuo modelio ar temperatūros, reikia 14,4-14,7V. Jei tuo metų valdiklis gauna 18-20V jis jau dalį 'perteklinės' įtampos konvertuos į papildomus amperus (srovę). Kuo tos 'perteklinės' įtampos bus daugiau (aišku neviršijant gamintojo numatytos), tuo didesnės naudos Jums atneš MPPT valdiklis.
18V modulius galima jungti kelis, nuosekliai. Turėsim dviguba naudą - mažesni nuostoliai iki valdiklio ir krovimas vyks dar kažkurį laiką temstant ar esant ūkanotam orui.
Aš manau, kad jei panelė 18V, tai tas 18V bus išskirtinai retais atvejais- panelė ką tik nuvalyta, saulė pačiame zenite, giedra ir pan. O šiaip įprastai bus gal kokie 16V ir MPPT čia turbūt bevertis. Bet čia tik mano nuomonė.
Paskutinis pakeitimas: 2020-02-18 22:35:14
Žinutės: 219
Prisijungė: 2017-03-29
Aš dar vis mėtausi, tarp lankstaus ir standaus tipo, vienintelis standaus minusas svoris, bet daugiau tik pliusai, ilgaamžiškumas, tvirtinimas ir t.t.
Dar kartą peržiūrėjau anksčiau žiūrėtas standžias saulės paneles, atkreipdamas dėmesį į Andriaus parašytas pastabas, ypač dėl efektyvumo, tai kiek buvau radęs visos jos gan mažo efektyvumo, su kontaktais per vidurį, ne juodos. Tokio tipo kaip rašėte, esu radęs tik labai dideles tiek dydžiu (man netelpa), tiek vatais.
Andriau, gal galite parašyti, kur pirkote didesnio efektyvumo, standžią saulės panelę 160 W ?
Parašyta: 2020-02-18 23:14:30
Pusiau lanksciu paneliu tvirtinimai,nieko mandro ir viskas paprasta kaip trys kapeikos

Paskutinis pakeitimas: 2020-02-19 00:12:34
Mindaugas.K parašė:
Aš dar vis mėtausi, tarp lankstaus ir standaus tipo, vienintelis standaus minusas svoris, bet daugiau tik pliusai, ilgaamžiškumas, tvirtinimas ir t.t.Dar kartą peržiūrėjau anksčiau žiūrėtas standžias saulės paneles, atkreipdamas dėmesį į Andriaus parašytas pastabas, ypač dėl efektyvumo, tai kiek buvau radęs visos jos gan mažo efektyvumo, su kontaktais per vidurį, ne juodos. Tokio tipo kaip rašėte, esu radęs tik labai dideles tiek dydžiu (man netelpa), tiek vatais.
Andriau, gal galite parašyti, kur pirkote didesnio efektyvumo, standžią saulės panelę 160 W ?
Mano anksčiau minėti SunPower moduliai labiau aktualu lanksčiom panelėm. Taip pat danga ETFE yra tik lanksčioms (mano žiniomis). Jei renkatės iš "standžiųjų" ten bus grūdintas stiklas, be konkurencijos. O moduliai "standžiuose" gali būti labai įvairūs. Čia jau nuo piniginės storumo.
Ten kur pirkau nuorodos negaliu duoti, nes pardavėjas nebeaktyvus (ebay.de). Vietoj planuotų 100w dabar bus 320W tai ėmiau pigesnes

Parašyta: 2020-02-19 00:17:11
Žinutės: 2195
Prisijungė: 2012-09-21
Keista, kai dėl svorio varžomi savo poreikiai.... perkant kemperį, reikėtų pasidomėti jo svorio parametrais, arba, jei tas reikalas dėl neapsižiūrėjimo ar kitos priežasties buvo praleistas, kabinti priekabą iki 750 kg ir be be "galvos skausmo" ramiai keliauti. Kemperių su priekabomis kas met matau vis daugiau ir daugiau. Reikalavimai grieštėja...
Būna ir labai "išradingų", kai dėl svorio be atsarginio rato važinėja

Sutinku, kad jo gal ir neprireiks (bent man niekada neprireikė), bet tai taip pat gali sukelti papildomą "galvos skausmą".
Kaip ten bebūtų, bet kemperis iki 3500 kg tinka tik keliaujant dviese (nu dar su mažamečiu) arba nuomai, kai baudas moka "dar žali"

Tokių Kroatijoje teko matyti ir tris šeimas su trim vaikais (viso 9-ni iš Lietuvos)

Jei juos pasvertų, kad ir Austrijoje, manau, mažai nepasirodytų
Parašyta: 2020-02-19 07:50:03
Arvydas.I parašė:
Keista, kai dėl svorio varžomi savo poreikiai.... perkant kemperį, reikėtų pasidomėti jo svorio parametrais, arba, jei tas reikalas dėl neapsižiūrėjimo ar kitos priežasties buvo praleistas, kabinti priekabą iki 750 kg ir be be 'galvos skausmo' ramiai keliauti. Kemperių su priekabomis kas met matau vis daugiau ir daugiau. Reikalavimai grieštėja...Būna ir labai 'išradingų', kai dėl svorio be atsarginio rato važinėja

Sutinku, kad jo gal ir neprireiks (bent man niekada neprireikė), bet tai taip pat gali sukelti papildomą 'galvos skausmą'.
Kaip ten bebūtų, bet kemperis iki 3500 kg tinka tik keliaujant dviese (nu dar su mažamečiu) arba nuomai, kai baudas moka 'dar žali'

Tokių Kroatijoje teko matyti ir tris šeimas su trim vaikais (viso 9-ni iš Lietuvos)

Jei juos pasvertų, kad ir Austrijoje, manau, mažai nepasirodytų
Mes butent keliaujame du suauge ir vaikas.Bet pats kemperis yra sunkus pats is saves.Daigtus vezames tik tuos kurie reikalingi,o "ne gal prireiks".Musu kemperis turi 6 dirzus,bet jei nori registruot iki 3500kg,tada ji registruoja 4 vieti,kitu atveju 3850kg arba 4250kg.Nes gamintojas iskarto kemperi pagamino ant maxi vaziuokles.Gale is gamyklos iskarto sumontuotos linges ir kartu spiruokles.Ratai prisisuka ne 14 mm varztais kaip daugumoje tu metu kemperiu,bet panaudota 16mm varztai.Paskutinius 5is metus keliaujam su siuo kemperiu.Bet turedami trecia kemperi jau galutinai supratome ko norime ir koks yra mums tinkamas isplanavimas.Todel ateinanciu 2-3metu planai yra :C kategorijos teises ir kemperis virs 3500kg. Kad nereiktu saves varzyti