Home

Forumas

Žinutės: 2828
Nuotraukos: 4166
Koordinatės: 91
Prisijungė: 2012-10-03
Vytautas.J parašė:

Giedrius labai tiksliai viska aprašė, bet ne reikia pamiršti, kad apetitas kyla bevalgant. Aš kai pradėjau domėtis  išvis masčiau apie 50w išnešama, bet gavau 300w batareika ir visai nesigailiu nes net debesuota diena nors kažkiek pakrauna akumuliatorių, o su 50w batareika kaip sakant ' rūkyčiau pypkę' :D ir tik aiškinčiau šeimynai ką jungti galima, o ką ne. :D 
Mano manimu reikia statyti (jei leidžia stogas) kuo didesnę nes per daug ne per mažai :).
Aišku tai tik mano nuomonė :)

Va butent taip ir ne kitaip, visos teorijos nublanksta kai praktikoje lieki be elektros nors tiek visko pridarei :D, kiek tiks stogas ir svoris leidžia tiek ir kloji, visa kita antraeilis reikalas. Žinoma perlenkti irgi nereikia, kaip kartais nuotraukos buna visas stogas ir dar iš šonų ir galo priauginta:B, bet didelė plokštė jei tik telpa kokiu 250-300w tai ir dedi, vis tiek 100% savo galios duos retai .
Žinutės: 451
Nuotraukos: 14
Koordinatės: 0
Prisijungė: 2017-12-03
Robertas.M parašė:
Vytautas.J parašė:

Giedrius labai tiksliai viska aprašė, bet ne reikia pamiršti, kad apetitas kyla bevalgant. Aš kai pradėjau domėtis  išvis masčiau apie 50w išnešama, bet gavau 300w batareika ir visai nesigailiu nes net debesuota diena nors kažkiek pakrauna akumuliatorių, o su 50w batareika kaip sakant ' rūkyčiau pypkę' :D ir tik aiškinčiau šeimynai ką jungti galima, o ką ne. :D 
Mano manimu reikia statyti (jei leidžia stogas) kuo didesnę nes per daug ne per mažai :).

Va butent taip ir ne kitaip, visos teorijos nublanksta kai praktikoje lieki be elektros nors tiek visko pridarei :D, kiek tiks stogas ir svoris leidžia tiek ir kloji, visa kita antraeilis reikalas. Žinoma perlenkti irgi nereikia, kaip kartais nuotraukos buna visas stogas ir dar iš šonų ir galo priauginta:B, bet didelė plokštė jei tik telpa kokiu 250-300w tai ir dedi, vis tiek 100% savo galios duos retai .
Dėkui kolegos už pastabos.. Turbūt taip ir padarysiu:)
Žinutės: 360
Nuotraukos: 0
Prisijungė: 2013-07-05
Vytautas.J parašė:

Vytautai labai tau pritariu. Jei nori statytis saulės elementus, tai reikia žiūrėti ne į kainą ar galingumą (nes visi labai panašiai kainuoja), o į laisvą vietą ant stogo, kadangi paguldyti 1x1.7m panelė būna sunku dėl kaminėlių, ventiliacijų, liukų antenų ir pan.
Žinutės: 459
Nuotraukos: 2826
Koordinatės: 3
Prisijungė: 2016-02-10
Skaitau aš čia apie jūsų AE ir noriu, kad papasakotumėt kur jūs suvartojate tiek elektros, kiek ir kokios galios akumuliatoriai pas jus stovį?
Pas mane ant stogo guli gal 60w saulės panelė (aš ištikro net nežinau jos parametrų, čia taip spėju ) ir akumuliatorius šimtinis. 
Apšvietimui netaupom, kompo ir TV nėra :baisu: ( bet pokolkas ) ,  laikas nuo laiko kraunasi 2 telefonai, 1 planšetinis ir fototech. akumuliatoriai.
Rytais plaukų džiovintuvas 2000w 
Kas antrą dieną dar dasideda lygintuvas 800w
:hmz: nėra buvę, kad neužtektų .
Kempinguose nestovim.
Žinutės: 422
Prisijungė: 2013-06-29
Bet jus ir vaziuojat kas diena.Todel kemperio akumas pasikrauna
Žinutės: 2828
Nuotraukos: 4166
Koordinatės: 91
Prisijungė: 2012-10-03
Justinas.S parašė:
Butent, batareika aktuali ilgiau stovin ir dar kai saulės mažokai, tada ir juntamai gerai didesnė ir galingesnė. Važiuojant kas diena galima ir visai be jos apsieiti arba mažos užteks.
Žinutės: 459
Nuotraukos: 2826
Koordinatės: 3
Prisijungė: 2016-02-10
Na būna, kad ir kelias dienas kažkur pastovim ir nevažuojam į labai saulėtus kraštus. Žiauriai nepernešam karščio. 
Bet, kadangi mūsų ekipaže atsirado naujas kemperistas, tai kardinaliai keisis mūsų keliavimo ypatumai. Teks ir daugiau dienų pastovėti gal ir ta TV įsigyti. Tai va ir galvoju ar reikės čia kažką tobulinti ar ...?
Žinutės: 2195
Nuotraukos: 500
Koordinatės: 19
Prisijungė: 2012-09-21
Robertas.M parašė:
Justinas.S parašė:
Butent, batareika aktuali ilgiau stovin ir dar kai saulės mažokai, tada ir juntamai gerai didesnė ir galingesnė. Važiuojant kas diena galima ir visai be jos apsieiti arba mažos užteks.
Tikrai taip. Pirmame kemperyje visai neturėjom saulės baterijų, bet ir TV žiūrėdavom, ir kompas, telefonai visada spėdavo pasikrauti. Elektros niekada nebuvo pritrūkę. 
Nestovint vienoje vietoje daugiau kaip 2-i dienas, akumo visada turėtų pakakti.... saulės baterija tik dėl atsargos.

Žinutės: 219
Prisijungė: 2017-03-29
Dionisas.S parašė:

Nusprendžiau ir aš sumontuoti saules panele artimiausiu laiku.. Liktai viska perskaičiau,bet liko tokiu klausimu-patikslinimu.. 1. MPPT valdiklis turi stovėti kuo arčiau akumuliatoriaus ( Jeigu taip,tai kaip būti kai pajunginėsiu du akumuliatorius? Pvz., Kaip pas Arvyda)? 2. Papildomai reikia kokio saugiklio/automato? 
Dionisai, dėl laidų atstumų: kuo mažesni atstumai - tuo geriau. Pas mane kontrolerio instrukcijoje apie tai rašoma.
Kiek esi kėlęs nuorodų, tai mačiau, kad taip pat žiūri Maksą, tai čia jo video, tame tarpe ir apie laidų ilgį, rekomenduoju žiūrėti nepersukinėjant, nors ir labai ilgas :)
Dėl saugiklių: instrukcijoje, taip pat nurodyta, kad reikia statyti papildomus saugiklius ant laidų į abu akumuliatorius, o iš saulės panelių ateinančiam laidui - atjungimą.
Čia rašiau apie tai, kas mano kontrolerio viduje ir laidus:
"Išardžiau saulės kontrolerį, pažiūrėti kas viduje, tai ant išėjimo į namo akumuliatorius stovi du saugikliai po 30A, (papildomą linijai nupirkau 50A, nurodoma pajungimo schemoje, kad reikia pastatyti, bet nebuvo nurodytas amperažas) o į automobilinį vienas 5A (papildomą šiai linijai nupirkau 5A), pagal sužinotą šios linijos amperažą, šioje vietoje būsiu persistengęs su laido storiu, reikės nupirkti 4 mm. (nupirkta 10mm)."

Žinutės: 219
Prisijungė: 2017-03-29
Dėl saulės panelės veikimo kampų, žmogus gerai padirbėjo, ir galima matyti tiek nuosekliai sujungtų, tiek lygegrečiai, tiek stovinčių horizontaliai tiek vertikaliai.
Labai nustebino, nes labai didelę reikšmę turi panelės kampas į saulę (maniau, kad nebus toks didelis skirtumas).
Pas jį ant stogo stovi berods stiklinė 300w, gaila, kad nėra rezultatų, ją nukreipus į saulę.